Taller EBC a Santa Coloma de Queralt. 13/07/2022

La localitat de Santa Coloma de Queralt, primer municipi de Catalunya que ha integrat els valors impulsats per l’Economia del Bé Comú (EBC) en els seus programes d’actuació, ha decidit donar una nova passa per tal de fer possible que el canvi sigui percebut i viscut per la seva ciutadania.

La declaració aprovada per majoria de vots durant l’any 2021 en el sentit de voler integrar els valors de l’EBC en la política de govern, representa ja de per sí un ferm compromís de tots els representants municipals envers els colomins per tal que la Dignitat Humana, la Solidaritat, la Justícia Social, el respecte pel Medi Ambient, així com la Transparència i la Democràcia estiguin sempre en les actuacions del consistori, amb independència de la representació política que hi hagi en cada moment.

De la mateixa manera, la diagnosi i l’informe resultant de l’anàlisi del Balanç de Bé Comú realitzat durant l’any 2021 ha proveït el municipi d’un full de ruta amb la identificació de possibles accions de millora a desenvolupar per tal de consolidar de millor manera aquest model econòmic.

Els principals beneficiaris d’aquests avenços són i han de ser, sens dubte, tant la població com el seu entorn natural. Per tant, l’equip de govern ha d’integrar de manera decidida la veu del poble en la seva presa de decisions, per tal de constatar que els canvis proposats tinguin sempre un efecte positiu en aquest viatge que ha de revestir de Bé Comú el seu entorn. És així com sorgeix la necessitat d’empoderar als colomins a través de la consolidació d’una Assemblea Democràtica que sigui un far per a l’equip de govern.

Taller EBC a Santa Coloma de Queralt. 13/07/2022Amb aquest objectiu, el 13 de juliol passat es va desenvolupar un taller a la seu de Base Activa del municipi en el que es varen sumar les veus d’entitats, empresaris, equip de govern i membres de l’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú. Mitjançant la participació d’una trentena de persones, es va fer un exercici de priorització d’accions que hauria de posar en marxa el municipi respecte els seus ciutadans i entorn natural. Prenent com a criteri la necessitat de generar impactes importants en el municipi amb accions viables, es van identificar línies d’actuació prioritàries a desenvolupar. Això sí, amb una voluntat clara i manifesta per part dels assistents de ser capaços d’activar poques accions que siguin materialitzables, de tal manera que no es quedi en un mer exercici teòric ideal, sinó que es puguin materialitzar petits grans avenços conjuntament.

La participació activa i plena de valor dels assistents va posar de manifest el gran interès dels colomins a implicar-se en aquest projecte, donant origen d’aquesta manera a l’assemblea democràtica que ha de fer costat a l’equip de govern en la construcció i implantació del Bé Comú entre els habitants del municipi.

Amb l’exercici realitzat el 13 de juliol, ha quedat identificat allò que cal prioritzar. El següent pas consistirà en establir conjuntament el com caldrà desenvolupar-ho, per tal de fer possible l’activació viable d’accions amb impacte pel municipi, donant forma i sentit a aquest camí que es comença a traçar conjuntament entre els representants municipals i la ciutadania, a través de l’Assemblea Democràtica.