Com aplicar l’EBC a la teva empresa o entitat

Elaborar un Informe del Bé Comú proporciona a una organització un control de la seva salut en valors. Una organització pot veure on es troba en el seu camí per convertir-se en una empresa del bé Comú. La realització del Balanç és l’inici d’un procés de desenvolupament continu i basat en el valor. Hi ha diferents passos a seguir per completar amb èxit el Balanç del bé Comú de la vostra empresa.

Passos per fer el Balanç del Bé Comú

  1. Tria el teu mètode d’avaluació: individual o entre iguals (peers)
  2. Tria el tipus de Balanç: Complet o Simplificat.
  3. Elabora l’informe del Bé Comú
  4. Fes-te soci
  5. Audita l’informe
  6. Publica el teu Certificat

Contacta un dels nostres consultors perquè t’assessorin!

Els beneficis de fer el Balanç del Bé Comú

Per la teva organització

  • Gestió de Sostenibilitat 360 °
  • Millorar les relacions
  • Motivació en el lloc de treball
  • Innovació i productivitat
  • Complir els requisits d’informació no financera de la UE

Dins el mercat

  • Confiança i reputació
  • Diferenciació
  • Visibilitat
  • Cooperació
  • Xarxa

Per la societat

  • Valors comuns
  • Qualitat de vida
  • Preservació de la natura i el medi ambient
  • Productes i serveis justos i sostenibles

PER COMENÇAR: FES EL QÜESTIONARI RÀPID

Preparar un Informe de Bé Comú complet vol temps i requereix espai per a la reflexió. Els facilitadors i consultors, la pertinença a una associació d’EBC i l’auditoria externa ofereixen suport.

Per tal de prendre la decisió de completar un balanç comú de béns, s’ha desenvolupat un Qüestionari Ràpid com a introducció. En només 30 minuts aprendràs:

  • Què implica l’elaboració d’un Balanç del Bé Comú;
  • Com funciona la vostra empresa actualment pel que fa als principis de l’EBC.

Recorda: només s’atorguen punts per les activitats que superin els requisits legals.

MANERES DE FER EL BALANÇ DEL BÉ COMÚ

Hi ha diferents maneres de fer el Balanç del Bé Comú. Feu clic a les diferents opcions per obtenir més informació sobre el camí més adequat per a vosaltres en aquest moment.

Tingueu en compte que un procés d’avaluació entre iguals només té sentit per a les empreses més petites, amb menys de 30 empleats. Una avaluació entre iguals només es pot fer una vegada, durant la preparació del primer balanç.

ELS NOSTRES CONSULTORS

Montserrat Junyent

Per mi el procés d’elaboració del balanç del bé comú ja és un guany en sí mateix, ja que aconsegueix un doble benefici. Per una banda, permet a les persones que l’elaboren omplir de sentit la seva contribució a la transformació de l’empresa i, per una altra, permet a l’empresa fer un primer pas ferm, amb un relat autèntic, cap a una actuació responsable i compromesa amb el bé comú. El canvi de model econòmic no només és necessari, sinó que és possible i comença per l’acció individual d’empreses i persones.

https://www.linkedin.com/in/montsejunyent

Adela Suñer

La economía del bien común es a mi entender el modelo económico más completo para retornar  la economía a su función principal. Ofrece el Balance del bien común para medir la contribución de las entidades . El Balance del bien común es una herramienta única para la mejora de la gestión; aplicarlo supone la satisfacción personal de estar contribuyendo a un futuro deseable para todos.

https://www.linkedin.com/in/adela-suñer-ollé

Gerard Romero

L’Economia del Bé Comú és el model socioeconòmic cap a on hauria de transitar l’evolució del model econòmic capitalista. Un model econòmic on les empreses, les administracions públiques i la ciutadania col·laborem per crear un món més just, digne, solidari, democràtic i sostenible. I el Balanç del Bé Comú és l’eina de gestió que permet mesurar l’aportació de les organitzacions en aquesta direcció i orientar-les cap a la millora continua dels seus impactes econòmics, socials i ambientals, en definitiva en la millora continua de la seva aportació al Bé Comú i al desenvolupament sostenible de la societat i el planeta.

https://www.linkedin.com/in/gerardromerorse/

Brais Padin

L’EBC respon a una convicció personal des de fa +20 anys: és viable una forma de fer empresa que té en compte el benestar de les persones i l’entorn social i ambiental. L’entenc com una evolució de la Responsabilitat Social, aportant a l’empresa una valuosa eina de gestió ètica. Per una banda, la Matriu del Bé Comú permet visibilitzar d’una forma molt senzilla el seu impacte, així com les fortaleses i àrees de millora. Però més enllà de l’excel·lent metodologia, valoro el procés participatiu, per a realitzar el Balanç del Bé Comú, que permet prendre consciència a nivell grupal, millorant la cohesió de l’equip i les relacions amb els diferents grups d’interès.

https://www.linkedin.com/in/braispadin

www.vector5.cat

Joan Martínez

L’Economia del Bé Comú em permet articular el meu desig d’ajudar a que cada cop més organitzacions evolucionin cap a un model econòmic i social on les persones siguem el centre. Ajudar a elaborar el Balanç del Bé Comú és un exercici de reflexió i projecció, que permet assolir una nova consciència per a incloure el Bé Comú com a criteri bàsic en totes les decisions de l’empresa.

www.linkedin.com/in/joan-martínez-3097a98/

www.joanmartinezgonzalez.com

Ramón Morata

L’economia del bé comú és una alternativa, a on els seus valors aplicats a l’empresa, permeten gestionar de forma més solidària, més ètica, més democràtica, tenint en compte els límits, tenint en compte tots els factors de forma sistèmica, per poder prendre les decisions tenint en compte tots els integrants interns i externs relacionats directament i els relacionats indirectament, per poder crear valor en un ecosistema equilibrat.

senar.net/home.htm

https://www.linkedin.com/in/ramon-morata-3a8b5618/

PROJECTES DESTACATS

Gràcies al suport de Barcelona Activa, en els exercicis 18-19 i 19-20 hem desenvolupat el projecte Barcelona, territori del Bé Comú.

L’any 18-19 vam acompanyar a 10 empreses del districte d’Horta-Guinardó en l’elaboració del seu Balanç del Bé Comú.

L’any 19-20, 5 empreses del districte de Sants-Montjuïc (Barri La Marina) van fer el Balanç del Bé Comú amb l’acompanyament de consultors de l’Associació.

En els dos casos ens han aportat experiència molt enriquidora per a l’Associació i per a les empreses participants.

Projectes amb organitzacions a l’àrea de Barcelona