Municipis

Municipis – Catalunya2023-09-28T16:21:50+00:00

Com aplicar l’EBC al teu municipi

L’Economia del Bé Comú aporta als municipis un canvi de paradigma, ja que generen amb ella un nou model de govern i de relació amb els ciutadans, una alternativa concreta, viva, il·lusionant i raonable.

Representa una aposta consensuada per la democràcia i la transparència, per la solidaritat i el mediambient, per la dignitat humana i la justícia social. Una aposta realitzada en cooperació de tots els grups d’interés que permet assentar bases sòlides per assolir resultats perdurables en el temps.

Els nostres grups d’interés són els ciutadans, les escoles, les empreses, les associacions, els proveïdors, els finançadors i distribuïdors …

A l’inici del procés és necessari un consens i acord en ple municipal, la qual cosa garanteix la seva sostenibilitat en el temps, més enllà dels diferents interessos polítics.

Per aconseguir alinear la forma de treballar dels municipis amb els valors de l’EBC utilitzem la metodologia anomenada el Balanç del Bé Comú (BBC). Es basa en un procés qualitatiu i quantitatiu que analitza, a través d’una sèrie d’indicadors, la relació entre els cinc valors de l’EBC (dignitat humana, solidaritat, sostenibilitat ecològica, justícia social, democràcia i transparència) amb els diferents grups d’interès del consistori.

Balanç del Bé Comú dona com a resultat un informe en el qual:

  • Es posen de manifest totes les bones pràctiques que està fent el municipi i
  • S’acompanya un Pla de Millora per a assolir una EBC perdurable en el temps.

Els beneficis de fer el Balanç del Bé Comú

L’Economia del Bé Comú aporta als GOVERNS LOCALS els mecanismes per a fomentar la cooperació entre les persones i les empreses i fomenta la cooperació entre formacions polítiques i programes.

Aporta a les PERSONES capacitat per al desenvolupament ètic i el creixement personal.

Aporta l’ÀMBIT EDUCATIU una visió integradora que utilitza la metodologia per posar l’alumne al centre, mitjançant treballs per projectes i cooperatius.

Aporta a les EMPRESES un ecosistema de cooperació on compartir bones pràctiques.

Amb l’EBC, els municipis garanteixen el benestar general de les persones, organitzacions i institucions en el seu entorn més proper.

“El municipi és el marc de convivència bàsica”

“L’aplicació de l’EBC dota al municipi d’ànima”

Promoure l’Economia del Bé Comú

Esdevenir Municipi del Bé Comú us permetrà liderar un model econòmic en el que altres municipis ja s’hi han adherit, tant a nivell nacional com internacional, alhora que us donarà la força per a la creació d’una regió del bé comú.

Assolit aquest pas, havent esdevingut municipi del Bé Comú, és el moment de promoure aquest model en el territori:

  • Convideu totes les empreses i entitats del municipi que tenen la seu i operen al municipi a crear el seu propi Balanç del Bé Comú. Això posarà en relleu els pioners i servirà per promocionar els seus èxits.
  • Establiu un Conveni Econòmic Local. Per incentivar a les empreses del Bé Comú.
  • Convideu, igualment, a les escoles, instituts i universitats a realitzar el seu Balanç del Bé Comú. Permetrà donar a conèixer aquests valors en el mòn educatiu. A incorporar en el coneixement dels futurs professionals els valor més fonamentals per a la convivència.
  • Podeu realitzar l’Índex del Bé Comú, un bon termòmetre per a saber realment si les mesures adoptades assoleixen l’èxit del Bé Comú, per tal de no deixar a ningú enrere, ni les persones ni el planeta.
  • Amb l’Economia del Bé Comú millorareu el vostre procés en la presa de decisions.
  • Tindreu eines i haureu creat un espai en el que promoure el consum responsable a nivell local.

Municipis del Bé Comú (Nacional)

A Catalunya

  • A Barcelona, el districte Horta-Guinardó va elaborar el seu primer balanç del bé comú (BBC) el 2016. També va decidir impulsar empreses privades, deu de les quals es van certificar el 2019.
  • Santa Coloma de Queralt és municipi del Bé Comú des del dia 29 d’abril de 2021, moment en que el consistori va aprovar per UNANIMITAT de totes les forces polítiques representants la seva adhesió al moviment per al foment de l’Economia del Bé Comú (EBC).Així mateix, el mes de maig de 2021 ha obtingut la 1ª llavor de l’Economia del Bé Comú: el Balanç del Bé Comú Municipal. L’informe elaborat a tal efecte, recull les bones pràctiques que hores d’ara ja realitza el municipi i estableix per a cadascun dels valors de la EBC un seguit de propostes com a Pla de Millora.

A la resta de l’estat

Alameda – comarca d’Antequera (Málaga).

Benifairó de la Valldigna – comarca de la Safor (País Valencià).

Benlloc – comarca de la Plana Alta (País Valencià).

Betxí – comarca de la Plana Baixa (País Valencià).

Guarromán – comarca de Sierra Morena (Jaén).

Miranda de Azán – Salamanca.

Montitxelvo – comarca de la Vall d’Albaida (País Valencià).

Orendáin – comarca del Tolosaldea (Guipúzcoa).

Villena – comarca de l’Alt Vinalopó (País Valencià)

Estan en fase d’elaboració els BBC dels municipis de:

Aras de los Olmos – comarca dels Serrans (País Valencià).

Vilaflor de Chasna – Santa Cruz de Tenerife (Tenerife es vol convertir en illa de l’EBC)

Municipis del Bé Comú (Internacional)

  • Els primers Municipis del Bé Comú van començar el 2014 a Itàlia, a l’Alt Adige (Laas, Mals, Latsch und Schlanders) i a Espanya (Miranda de Azán i Orendain). En aquest últim, es va preguntar a tota la ciutadania si volia seguir el camí dels Municipis del Bé Comú. La taxa de participació va ser del 90 per cent, dels quals el 89,6 per cent va votar a favor.
  • El 2017, els primers Municipis del Bé Comú certificats d’un país de parla alemanya són les ciutats de Mäder i Nenzing, a Vorarlberg, a Àustria.
  • El 2018, Kirchanschöring a Baviera, Alemanya, va seguir el mateix camí.
  • i aviat el van seguir les tres ciutats de Klixbüll, Breklum i Bordelum a Fresia del Nord.
  • El febrer de 2019, l’ajuntament de Mertzig, Luxemburg, va votar per unanimitat convertir-se en el primer municipi d’EBC del país.

Notícies

Go to Top