El II Congrés Internacional d’Economia pel Bé Comú s’ha celebrat a València els dies 9, 10 i 11 de març de 2022

José Carlos Ramos, PhD, Director de l’Escola Master de l’IED Barcelona, i José Albors, PhD, professor emèrit de la UPV, són els autors del Paper “New value proposition based on sustainable paradigms. What young customers value currently when making a purchase”.

Premi millor Paper Congrés València 2022El Comitè avaluador del congrés científic internacional, acollit per la Facultat d’Economia de la Universitat de València (UPV), ha atorgat el premi al millor Paper del Congrés entre més de 40 ponències realitzades.

El treball s’emmarca dins de la línia estratègica de l’àrea de ciència, coneixement i educació, amb l’objectiu d’aportar un major fonament científic a l’ECB impulsat des de l’ACFEBC.

El Paper analitza el valor que els joves consumidors atorguen a la sostenibilitat a l’hora de comprar un producte o servei. Així, estudia diferents temes com:

  • L’impacte mediambiental de la manufactura del producte
  • El cicle de vida del producte
  • La dignitat de la feina dels treballadors de les empreses productores
  • La reputació de la marca del fabricant
  • El servei postvenda

Però també analitza fins a quin punt aquests atributs són valorats en comparació amb altres de tradicionals, com el preu o la conveniència, en cas del comerç electrònic.

El treball desenvolupat parteix d’una revisió de la literatura al voltant de la proposta de valor de les empreses, la sostenibilitat en la producció, el model de la matriu del Bé Comú i dels hàbits del consumidor. Els seus autors destaquen el rol del disseny en la concepció i desenvolupament d’un producte com a element clau en la reducció de residus, consum d’aigua (per exemple, en la indústria de la moda), ús de materials reciclats, durabilitat, etc.

L’estudi empíric s’ha basat en dues línies. D’una banda, s’ha fet realitzat una anàlisi de literatura per identificar els temes clau per al consumidor, rellevància i freqüència, amb eines específiques que evidencien conclusions coherents amb l’altre estudi empíric, consistent en un focus group integrat per alumnes voluntaris de IED, de sis països diferents.

En el Congrés, el grup d’investigació de Catalunya ha participat amb quatre ponències més, sobre sostenibilitat mediambiental en la indústria de la moda, relació de l’Economia del Bé Comú amb els estudis de futurs i amb el màrqueting, i les aportacions d’igualtat de gènere en l’EBC. Per al desenvolupament d’aquests treballs també s’ha col·laborat amb científics de la Universitat CEU, la Universidad Externado de Colombia i la Universidad Pontificia de Salamanca.