Acte presentació manifest Economia amb propòsit
  • L’acte de signatura del “Manifest per una Economia amb Propòsit” reuneix 250 persones del sector empresarial català, més de 200 empreses, amb l’objectiu d’impulsar i estendre la gestió socialment responsable.
  • L’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú (ACFEBC) és una de les organitzacions promotores de la iniciativa.
  • El manifest ha estat promogut per trenta de les principals organitzacions empresarials, sota l’impuls de Respon.cat: la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball, Pimec, CECOT, FemCat i el Col·legi Economistes, entre d’altres.
  • Suposa una aliança sense precedents a Catalunya per impulsar una economia amb propòsit.

Més de 200 empreses catalanes han assistit a l’esdeveniment i s’han adherit al “Manifest per una Economia amb Propòsit” que promouen les principals organitzacions empresarials del país, amb el lideratge de Respon.cat i la complicitat de la Cambra de Comerç. L’acte de presentació i signatura ha tingut lloc el dimarts 27 de juny a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Hi ha participat Jordi Mora en representació de l’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú (ACFEBC), organització promotora de la iniciativa.

El manifest fa una crida al món empresarial per avançar en el desenvolupament actiu i compromès de la responsabilitat de les empreses envers la societat, amb un propòsit de triple impacte, econòmic, social i ambiental. També pretén mostrar públicament com les empreses són motor de canvi des d’uns valors de compromís i creant valor compartit.

Per fer-ho possible, es proposa que cada empresa estableixi un propòsit que marqui la voluntat de crear valor tant per a la pròpia empresa com per a totes les altres parts implicades.

Les principals organitzacions empresarials, sota l’impuls de Respon.cat, han promogut el manifest: la Cambra de Comerç de Barcelona, el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, CECOT, FemCat, el Col·legi d’Economistes, ASCEF, FEGP, La Unió, el Grup Impuls per Girona, la Fundació Gresol, l’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú (ACFEBC), i així fins a trenta.

A l’acte hi han participat 250 persones i més de 200 empreses, petites, mitjanes i grans de diferents sectors, en representació de les que ja s’hi han adherit.

Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha obert l’acte posant en valor el fet que “totes les principals organitzacions empresarials s’han unit per proclamar aquest manifest”. I ha afegit que “ens correspon ajudar a construir un futur més pròsper i compartir les millors pràctiques empresarials que són alhora bones per a la competitivitat empresarial i per a la societat”.

Mercè Mullor, expresidenta de Respon.cat, ha justificat la posada en marxa de la iniciativa per dir d’empresa a empresa que “hem de fer un pas endavant, per reconèixer-nos com a actors amb capacitat de transformació social, que hem de fer la nostra contribució per fer un món millor. I alhora per evidenciar davant la societat que cada vegada hi ha més empreses que opten per crear valor econòmic i social”.

A la cloenda de l’acte, Rafel Oncins, president de Respon.cat, ha afirmat que “el canvi no es produeix d’un dia per un altre. Però avui s’ha visibilitzat un moviment de fons, basat en valors empresarials de nova generació, en compromisos ferms, en una nova manera de fer empresa. De manera transversal, hem fet una crida des del sector empresarial cap al propi sector empresarial”. Oncins ha afegit també que “la base del gran èxit d’avui és la suma d’esforços: prop de 30 organitzacions empresarials, entre les quals les Cambres i les grans patronals i moltes altres que s’hi aniran afegint”.

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, considera que “el propòsit empresarial impacta les organitzacions des de dalt. És la raó de ser de l’empresa més enllà de l’objectiu de generar beneficis. De vegades pot equivaler a la missió, però és un plantejament que no es queda en la simple intenció de crear valor econòmic sinó que pretén crear simultàniament valor econòmic i social, entenent per social tot aquell que requereix la societat, ja sigui ambiental, cultural, comunitari, etc.”

La presentació i signatura del manifest han fet palès com hi ha organitzacions que van creixent en els seu compromís i que mostren un nou paper social de l’empresa, que crea valor econòmic alhora que contribueix a generar valor social i ambiental.

Sobre Respon.cat

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses de sectors i dimensions molt diverses compromeses amb el progrés de la seva RSC i fer de Catalunya un territori socialment responsable. Es va constituir el 2014 amb la voluntat de ser l’organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya. Disposa de grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.