Davant del canvi climàtic i la creixent desigualtat, la nostra forma actual de mesurar l’èxit econòmic és inadequada. El producte interior brut (PIB) no està dissenyat per donar suport a la prosperitat humana i planetària. No informa els responsables de la presa de decisions sobre la sostenibilitat de les nostres economies. El Producte Bé Comú (CGP) és una nova mesura innovadora que poden ser utilitzats pels responsables polítics i les societats per superar aquestes limitacions. En lloc d’un creixement sense fi en un planeta limitat, pretén augmentar el benestar de les persones i la natura. Canvia el focus de la mesura de l’èxit dels mitjans als objectius.

Carta oberta als caps d’Estat del G20

Benvolguts Excel·lències,

Els sotasignats us cridem a vosaltres, caps dels països del G20, a assumir el lideratge per a una transició cap a un sistema econòmic realment sostenible.
Un que es mesura a través del producte bé comú en lloc del producte interior brut.

Un sistema econòmic només pot esdevenir socialment just i mediambientalment sostenible si té estructures incorporades per evitar danys i incentivar un comportament responsable. Ara, després que Covid hagi devastat la nostra normalitat com un huracà que arrossega la costa i que el canvi climàtic amenaça la nostra existència, hem d’agafar impuls per fer aquest canvi cap a una economia adequada al futur. En lloc de tractar els símptomes, hem d’abordar la causa fonamental de la nostra crisi global: la nostra forma actual de mesurar l’èxit econòmic.

El producte interior brut (PIB) no està dissenyat per donar suport a la prosperitat humana i planetària. No informa els responsables de la presa de decisions sobre la sostenibilitat real de les nostres economies. Això es deu al fet que els diners no són l’objectiu de l’economia. Són el mitjà per fer créixer el bé comú. El creixement del PIB és poc més que una agregació de transaccions de mercat mesurades en termes monetaris, com ara la producció i venda de samarretes o armes, independentment de si contribueixen o perjudiquen el benestar humà. El PIB té com a objectiu augmentar el creixement, independentment de les fronteres planetàries i, per tant, a costa de les generacions futures.

No obstant això, hi ha mètriques alternatives que permetrien a les societats ser més sostenibles. El Producte del Bé Comú desplaça el focus de la mesura de l’èxit dels mitjans (diners i capital) als objectius (bé comú). El Producte del Bé Comú és una nova mesura innovadora que poden utilitzar els responsables polítics i les societats per superar les limitacions del PIB. En lloc d’un creixement sense fi en un planeta limitat, pretén augmentar el benestar de les persones i la natura. El Producte Bé Comú ajuda els polítics a promulgar legislació en funció de la seva contribució real al bé comú i a fer un seguiment del progrés en àmbits com la seguretat climàtica, la regeneració ecològica, la salut, la reducció de la pobresa o la igualtat. Amb aquest marc, seria més fàcil incentivar l’activitat econòmica que contribueixi al bé comú, mentre que els qui no aporten al bé comú es trobarien amb obstacles més elevats que els actuals.

Un procés democràtic de baix a dalt podria definir els valors i objectius comuns de la societat. Determinat en un procés participatiu i inclusiu, pot incorporar els valors bàsics d’una societat, reforçant així les nostres democràcies i la co-creació del nostre futur compartit. El bé comú pot resoldre dos problemes aleshores: la manca d’implicació dels ciutadans en les decisions polítiques fonamentals i una brúixola més assertiva per a la nostra economia.

Hi ha un consens global creixent que és hora d’un canvi fonamental en les nostres economies. És hora d’un canvi radical en les nostres mentalitats. L’adopció i la promoció del producte bé comú pot ser una poderosa palanca per fer aquest canvi. Robert Kennedy va dir el 1968: “El producte interior brut mesura tot, excepte el que fa que la vida valgui la pena”. El PIB no és ni pot ser l’única mesura del progrés nacional. Per tant, us convidem a reequilibrar la nostra economia permetent el desenvolupament i el desplegament d’un Producte del Bé  comú, a nivell nacional, regional i local. Excel·lències, ara és el moment de canviar el nostre sistema econòmic. El vostre lideratge polític és urgent.

Atentament,
Signants
Publicat el 18 d’octubre de 2021